Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znalost angličtiny je slušná brigáda

25. 11. 2010

 

Sehnat brigádu není v dnešní době pro studenta vůbec jednoduché. Nabídek je málo a zájemců mnoho, ani nabízená odměna není zas tak vysoká, jak by si člověk představoval. Často proto musí vzít za vděk i tím, co by jinak nikdy dělat nechtěl. Dnes se mi dostala do ruky nabídka doučování angličtiny. Společnost nabízela brigádníkovi za jednu hodinu 250,-, což není vůbec málo. Student, který umí anglicky skutečně na úrovni, si tak může celkem jednoduše přijít k poměrně slušnému výdělku. Zatímco on si za čtyři hodiny vydělá tisícovku, jeho méně zdatní vrstevníci budou muset odpracovat hodin zhruba dvanáct, takže jim ani nezbude čas na lítost, že nikdy nechodili na žádný kurz angličtiny.
 
Nikdy jsem nepochopil, proč se lidé nevěnují cizímu jazyku tolik, jako jiným svým aktivitám. Zřejmě za to částečně může někdy velmi nekvalitní výuka na školách, která se zaměřuje především na slovíčka a gramatiku místo toho, aby studenty naučila cizí jazyk skutečně používat. To je bohužel i můj případ, ale protože mě mluvení v cizím jazyce velmi baví, rozhodl jsem se, že si zaplatím konverzaci v angličtině. Zpětně musím říct, že se jednalo o výbornou investici, která se mi navíc relativně brzy vrátila.
 
Anglická konverzace probíhala každou středu večer. Už po první hodině jsem poznal obrovskou zastaralost českého školského systému, když jsem odcházel s pocitem, že jsem z angličtiny pojal za dvě hodiny víc, než se mi ve škole povede za měsíc. Jistě, musím uznat, že bez školy bych neměl ponětí o slovíčkách a gramatice. Na druhou stranu, k čemu mi je perfektní znalost gramatických jevů, když je stejně neumím ve správný čas použít? S tím jsem měl také zpočátku největší problém. Neustále jsem se však zlepšoval. Asi také díky tomu, že nás bylo ve skupině deset, což je méně než ve třídě a tak se s mluvením dostalo na každého.
 
Konverzace v angličtině probíhala vždy ve středu večer, což pro mě bylo mimořádně výhodné. Ne že bych nemohl chodit někdy jindy, tomu už se člověk nějak přizpůsobí, ale především proto, že ve čtvrtek dopoledne jsme měli angličtinu ve škole. Na hodinu jsem proto přicházel dokonale rozmluven a po několika lekcích anglické konverzace jsem měl pocit, že na hodině angličtiny u nás ve škole sedím úplně zbytečně. Abych tedy úplně nekřivdil, nějakou gramatiku jsem pochytil, přestože jsem měl pocit, že ji nikdy potřebovat nebudu. Naopak na kurzech anglické konverzace se nikdo s výukou gramatiky příliš nezatěžoval. Důraz byl kladen především na její správné použití ve správnou chvíli, což je stejně nakonec v mluvení to nejdůležitější. Nikdy mi k ničemu nebylo, že jsem si u tabule včas nevzpomněl na nějakou znalost, i když jsem měl pocit, že jsem o ní určitě někdy věděl.
 
Překvapení na mě čekalo i na první hodině kurzu konverzace. Do třídy dorazil vysoký Angličan, který se po klasickém „good evening“ hned pustil do mluvení. Ne, že bych se nikdy předtím s rodilým mluvčím nebavil, ale přeci jen to nebylo nic moc obvyklého. Zvyklý na klasický český přízvuk při komunikaci v angličtině jsem měl občas problém mu porozumět, stejně jako všichni ve třídě. S každou lekcí jsme rozuměli čím dál víc, což bylo znamení, že se skutečně zlepšujeme. Navíc jsem postřehl, že se téměř u všech mých spolužáků přesouvá přízvuk z klasického českého do přízvuku britské angličtiny, a to také jistě není k zahození. Především jsem měl ale radost z toho, že se konečně učím něco, co mi prokazatelně do budoucna k něčemu bude. Po poslední lekci anglické konverzace jsem tak odcházel s opravdu dobrým pocitem.
 
A jak to dopadlo s nabízenou brigádou? Zatím nikoho nedoučuji, protože nemám žádné osvědčení o úrovni angličtiny (certifikáty FCE nebo lépe CAE). Už na tom však pracuji a chci začít chodit do přípravného kurzu na certifikát CAE. Stejně jako u anglické konverzace zvolím společnost Tutor, která mě velmi příjemně překvapila. Věřím, že to bude dobrá investice a už nikdy nebudu muset přijímat takovou práci, kterou vlastně dělat nechci.